Etusivu      Sämpylät ja Leivät
Tulosta tämä sivuLisää suosikkeihin

Omenainen spelttivuokaleipä:

2,5 dl luomu omenamehua

25 g tuorehiivaa

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

2 dl spelttihiutaleita

4 dl spelttijauhoja

1 dl omenaraastetta

0,5 dl auringonkukan siemeniä

1 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöisen omenamehun joukkoon. Lisää hunaja, suola, spelttihiutaleet, omenaraaste ja auringonkukan siemenet. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan. Anna kohota lämpimässä paikassa. Voitele pinta omenamehulla ja ripottele päälle spelttihiutaleita. Paista 175 °C:ssa uunin alatasolla n. 50 min.
 
 

Tsäpän herkulliset juustosämpylät:

4 dl vettä

25 g tuorehiivaa

2 rkl fariinisokeria

1 tl suolaa

1,5 tl valkosipulijauhetta

3 dl juustoraastetta (edam-emmental)

8 dl hiivaleipäjauhoja

2 rkl öljyä

 

Päälle: n.3 dl juustoraastetta

 
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää fariinisokeri, mausteet ja juustoraaste, josta puolet on edamia ja puolet emmentaljuustoa. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä. Leivo sämpylöiksi hyvin jauhotetulla alustalla. Voitele kohonneet sämpylät maidolla ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista 225 °C:ssa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Määrästä saa noin 16 sämpylää.
 

Jyväsämpylät:

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

2 rkl siirappia

1 tl suolaa

1 tl anista

0,5 dl pellavansiemeniä

0,5 dl seesamin siemeniä

0,5 dl auringonkukansiemeniä

2dl ruisjauhoja

8 dl hiivaleipäjauhoja

0,5 dl öljyä

Sekoita kuivahiiva n. desiin jauhoja ja sekoita lämmitetyn (42 °C) veden joukkoon. Lisää siirappi, mausteet ja siemenet seokseen. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota lämpimässä paikassa ja leivo sämpylöiksi. Voitele kohonneet sämpylät maidolla ja paista 225 °C:ssa n. 15 minuuttia.

 
 
 

Helpot neljänviljan sämpylät:

 

5 dl vettä

2 rkl siirappia

25 g tuorehiivaa

2 tl suolaa

n. 10 dl sämpyläjauhoja

2 rkl öljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva sen joukkoon. Lisää siirappi ja suola seokseen. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä. Leivo sämpylöiksi jauhotetulla alustalla ja voitele kohonneet sämpylät vedellä. Paista uunin keskitasolla 225 °C:ssa 10-15 minuutin ajan.

Vinkki! Helpot juustosämpylät saat ripottelemalla voideltujen sämpylöiden päälle runsaasti juustoraastetta.

 

Ohrarieska:

 

3 dl kylmää vettä

5 dl ohrajauhoja

1 tl suolaa

Säilytä jauhoja pakastimessa ja vettä jääkaapissa, jotta ne ovat mahdollisimman kylmiä. Näin saat rieskaan hyvän rakenteen. Laita uuni kuumenemaan. Sekoita kaikki ohrarieskan aineet keskenään. Painele seos jauhotetuilla käsillä kahdeksi pyöreäksi rieskaksi. Pistele rieskat haarukalla. Paista 275 °C:ssa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia ruskeapilkkuiseksi.
 

Ohrasämpylät:

 

5 dl maitoa

1 pss. kuivahiivaa

1 rkl hunajaa

2 tl suolaa

1 dl pellavansiemeniä

6 dl ohrajauhoja

4-5 dl hiivaleipäjauhoja

0,5 dl öljyä

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja ja lisää maidon joukkoon. Lisää hunaja, suola, pellavansiemenet ja ohrajauhot. Alusta hiivaleipäjauhot vähitellen taikinaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla sämpylöitä. Voitele kohonneet sämpylät maidolla ja ripottele päälle pellavansiemeniä. Paista 225 °C:ssa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

 
 

Karpalosämpylät:

3 dl maitoa

25 g tuorehiivaa (tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan)

1 rkl fariinisokeria

1 tl suolaa

1 dl kuivattuja karpaloita

3 dl ruishiutaleita

5 dl hiivaleipäjauhoja

0,5 dl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöisen maidon joukkoon. Lisää sokeri, suola, pilkotut karpalot ja ruishiutaleet.  Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikina sämpylöiksi hyvin jauhotetulla alustalla ja kohota vähän aikaa. Voitele kohonneet sämpylät maidolla ja ripottele päälle ruishiutaleita. Paista 225 °C:ssa uunin keskitasolla n. 10-15 min.

Pähkinäsämpylät:

4 dl maitoa

50 g hiivaa

1 tl suolaa

2 rkl siirappia

3 dl ruisjauhoja

4 dl vehnäjauhoja

0,5 dl pellavansiemeniä

3 dl (n.150g) pilkottuja saksanpähkinöitä

0,5 dl rypsiöljyä

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää siirappi, suola, pellavansiemenet sekä pilkotut saksanpähkinät. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa ja leivo sämpylöiksi jauhotetulla alustalla. Voitele kohonneet sämpylät maidolla ja ripottele päälle pellavan siemeniä. Paista sämpylöitä 225 °C:ssa 10-15 minuuttia.

 

Porkkanasämpylät:

 

300 g luomuporkkanoita

4 dl maitoa

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

4 dl ohrahiutaleita

5-6 dl vehnäjauhoja

0,5 dl öljyä

 

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja lämmitä maito n. 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja ja lisää maidon joukkoon. Lisää seokseen suola, porkkanaraaste ja ohrahiutaleet. Alusta loput vehnäjauhoista vähitellen seokseen ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki ja leivo sämpylöiksi. Anna kohota liinan alla. Voitele kohonneet sämpylät maidolla ja ripottele päälle hieman ohrahiutaleita. Paista 225 °C:ssa n. 15 min.

 

Hunajasämpylät:

 

3 dl maitoa

0,5 dl hunajaa

25 g tuorehiivaa

1 tl suolaa

3 dl neljänviljanhiutaleita

5 dl hiivaleipäjauhoja

1 rkl öljyä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva sen joukkoon. Lisää hunaja, suola ja hiutaleet, sekoita tasaiseksi. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Leivo taikina sämpylöiksi hyvin jauhotetulla alustalla ja kohota sämpylöitä hetki. Voitele sämpylät hunajamaidolla ja ripottele päälle hiutaleita. Paista 225 °C:ssa uunin keskitasolla n. 10 min.

 

Piimälimppu (2 kpl):

 

5 dl piimää

1 dl siirappia

50 g tuorehiivaa

2 tl suolaa

9 dl sämpyläjauhoja

1 tl pomeranssia

1 tl anista

1 tl timjamia

0,5 dl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola ja muut mausteet seokseen. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää öljy viimeisenä. Jaa taikina kahteen voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan. Anna kohota. Voitele pinta piimällä ja paista uunin alatasolla 175 °C:ssa n. 45 min.

 

Aamiaissämpylät:

4 dl appelsiinimehua

1 pussi kuivahiivaa

1 rkl siirappia

1 tl suolaa

150 g kuivattuja aprikooseja pilkottuna

3 dl vehnäleseitä

6 dl vehnäjauhoja

0,5 dl öljyä

Lämmitä appelsiinimehu reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja ja lisää mehun joukkoon. Lisää siirappi, suola, pilkotut aprikoosit ja vehnäleseet. Alusta loput jauhoista vähitellen seokseen ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi. Muotoile taikinasta jauhotetulla alustalla haluamasi muotoisia sämpylöitä. Voitele kohonneet sämpylät appelsiinimehulla ja paista 225 °C:ssa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.
 

Korput:

 

3 dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 dl vaaleaa siirappia

6 dl sämpyläjauhoja

2 tl kardemummaa

0,5 dl rouhittua hasselpähkinää

50 g sulatettua voita

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää siirappi, kardemumma ja pähkinärouhe. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää lopuksi sulatettu voi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla. Leivo taikina hyvin jauhotetulla alustalla pitkulaisiksi sämpylöiksi. Voitele kohonneet sämpylät maidolla ja paista uunin keskitasolla 225 °C:ssa n. 15 min. Halkaise valmiit sämpylät kahtia ja paista leikkuupinta ylöspäin vielä 5 min (225 °C). Avaa uuninluukku raolleen ja laske lämpötila 100 asteeseen. Anna korppujen kuivua uuninluukku raollaan n.1-2 h ajan kunnes korput ovat rapeita.

 
Riihikosken Vehnämylly Oy.  Myllykuja 6, 21870 Riihikoski